Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyös

Turizmus-vendéglátás

turizmus / vendéglátás szakirány

Melyik karunk képzési kínálatában található?
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (EKE-GTK)

Miért jó felsőoktatási szakképzésben tanulni?

Az új emberi kapcsolatok kiépülése, a vizsgaidőszakok feszültsége, a közös szakmai és természetesen szabadidős tevékenységek  mind - mind az egyetemi lét szépségéhez tartoznak, amit itt Te is megélhetsz. Úgy kapsz időt arra, hogy végiggondold a jövőre vonatkozó terveidet, hogy közben az itt eltöltött két év munkája nagy nyereséget jelent majd az első BA szintű diploma megszerzésénél. A felsőoktatási szakképzés alkalom arra, hogy a felsőoktatás kapujában állva sokféle ajtón beléphess. Hallgatóként élhetsz a felsőoktatás rendszerében kínálkozó lehetőségekkel. Képviselheted hallgatótársaid érdekeit, részt vehetsz kutatásokban, és azt tanulod, amiről úgy érzed, hogy neked való. De akár külföldi részképzésben is részt vehetsz.

Választható szakirányok:
- turizmus
- vendéglátás

A szakképzettség oklevélben történő megjelölése:
- felsőfokú közgazdász-asszisztens turizmus szakirányon
- felsőfokú közgazdász-asszisztens vendéglátó szakirányon
A szakképzettség angol nyelvű megjelölése:
- Economist Assistant in Tourism and Catering Specialized in Tourism
- Economist Assistant in Tourism and Catering Specialized in Catering

Mire készít fel ez a képzés?

A gazdaságtudományi képzési területhez tartozó turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés célja olyan, az elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában lévő, azokat munkájuk során hasznosítani képes, idegen nyelve(ke)t beszélő, turisztikai és vendéglátó vállalkozásoknál dolgozó gazdasági szakemberek képzése, akik alkalmasak a fogyasztói igények megismerésére és megértésére, színvonalas szolgáltatások megvalósítására, azok továbbfejlesztésére, illetve a szervező munkában való közreműködésre.

Mit fogsz tanulni?

A képzés során elsajátítod majd a vállalkozások alapítására, működtetésére vonatkozó ismereteket és alkalmassá válsz közép-, és nagyvállalatok vezetői mellett asszisztensi, szakreferensi feladatok elvégzésére. A közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek mellett   társadalomtudományi alapismereteket szerzel és  természetesen a választott szakirányhoz tartozó tárgyakat és idegennyelvet tanulsz majd. Megismerkedsz a turizmus rendszerével, piacával, szereplőivel, valamint a köztük lévő együttműködés lehetőségeivel. A marketinghez kapcsolódó ismeretek megszerzése képessé tesz  egy turisztikai vállalkozás vagy desztináció működési környezetének és  piacának felmérésére és ennek megfelelő szolgáltatások kialakítására, nyújtására, valamint piacra vitelére. Megismerkedsz a rendezvényszervezés és a szabadidő menedzsment alapjaival is.

A szakon teljes idejű képzésben 600 óra szakmai gyakorlat kötelező, szakmai partnereinknél, egyetemünk tanszállodáiban vagy akár külföldön is teljesíthetsz. Részidős (levelező) képzésben egybefüggő 240 óra szakmai gyakorlatot kell teljesítened. Ennek elsődleges célja, hogy elméleti ismereteid gyakorlati, csak a munkahelyi szocializációs környezetben megszerezhető ismeretekkel is kiegészüljenek.

A felsőoktatási szakképzettséggel jellemzően betölthető munkakörök a következők:

Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató egység munkatársa (pl. recepciós, housekeeper, értékesítési- és marketing asszisztens stb.), esetleg vezetőjeVendéglátó tevékenységet folytató egység munkatársa (pl. pultos, pincér, vendéglős stb.), esetleg vezetőjeKulturális tevékenységet folytató egység (például művelődési ház) munkatársa, esetleg vezetőjeKonferencia- és rendezvényszervezőUtazásszervező, utazási iroda munkatársa (pl. tanácsadó, utazásszervező, idegenforgalmi ügyintéző, utaskísérő stb)

Hogyan tovább a felsőoktatásba?

A felsőoktatási szakképzés után, ha úgy érzed, hogy diplomát szeretnél szerezni, akkor jelentkezned kell a választott szakra. A felsőoktatási szakképzetséged a felvételinél plusz pontot ér, illetve bekerülés után – attól függően, hogy milyen alapszakot választottál - beszámítják az addig megszerzett tárgyaidat (kreditjeidet). A besorolási alapképzési (BA) szakon - Turizmus-vendéglátás -  a beszámítandó kreditek száma 90 kredit (az ott teljesítendő 210-ből), míg a képzési terület (más gazdaságtudományi szak) szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma legalább 30 kredit.

Amit még a turizmus vendéglátásfelsőoktatási szakképzési szakról tudni érdemes:

Képzési idő: 4 félév

Választható finanszírozási forma:
- magyar állami ösztöndíjas
- önköltséges

Önköltség mértéke 2020-ban:
- nappali tagozaton: 200.000,- Ft/ félév
- levelező tagozaton: 180.000.- Ft/félév

Jelentkezés feltétele: érettségi vizsga

Nyelvvizsga követelmény: a felsőoktatási szakképzésben a szakképzettség megszerzéséhez legalább középfokú (B2), komplex típusú, a képzési területnek megfelelő államilag elismert szaknyelvi vizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány, illetve oklevél szükséges.

A képzés helyszíne: Gyöngyös

Kollégiumi elhelyezés:
Kollégiumi elhelyezést minden nappali tagozatos munkarendre felvételt nyert hallgató részére tudunk biztosítani.
Levelező tagozatos hallgatóink kedvezményes hallgatói térítéssel igényelhetnek szálláslehetőséget.
A kollégiumról bővebben ide kattintva lehet tájékozódni.

Nyílt nap és felvételi tájékoztatók:

Nyílt nap: 2020. január 20. (hétfő) 10 óra

Felvételi tájékoztató:

2020. február 1. (szombat) 10 óra
2020. február 8. (szombat) 12 óra

A rendezvények helyszíne:

Gyöngyösi Károly Róbert Campus
3200 Gyöngyös, Mátrai út 36.

A szakról további tájékoztatás kérhető a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson:

Dr. Bujdosó Zoltán főiskolai tanár, szakkordinátor
Tel.: 37/518-301
E-mail: bujdoso.zoltan@uni-eszterhazy.hu


A felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekben a Gyöngyösi Károly Róbert Campus Oktatási Iroda ad tájékoztatást:

Gyöngyös, Mátrai út 36.
E-mail: gy.felvi@uni-eszterhazy.hu
Tel.: 37/518-338

 

Akár százezer forintos ösztöndíj

Nálunk igazán érdemes jól tanulni, hiszen minden alapszak legjobb tanulmányi teljesítményét nyújtó hallgatója 100 ezer forintos havi tanulmányi ösztöndíjban részesül.

Több mint 100 képzés

Sok lehetőségünk van számodra! Tanulmányozd honlapunkat, hogy képzéseink között megtaláld az igazit.

Laptop program

Az intézmény képzéstámogató szolgáltatásainak egyike a hallgatói laptop program, amelyben hallgatóinkat "saját" notebookkal látjuk el! A feltételekről beiratkozást követően tájékozódhatsz!

Mi leszel?

Pályaorientációs tanácsadással segítünk, hogy a nagy kérdésre, magabiztos választ adhass!

Kövess minket