Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyös

Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés

   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   

Frissítés (2020.01.30.): a szak már választható a jelentkezők számára az EKE-AVK kínálatában az E-felvételi rendszerben!

Az Eszterházy Károly Egyetem jogelőd intézményei aktív oktatási tevékenységet folytattak az egykori gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és -feldolgozó felsőfokú szakképzési szakon. A megszüntetett képzés pótlására az egyetem 2017-től kezdődően kidolgozta a Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzési szak képzési és kimeneti követelményeit az ágazat szereplőinek bevonásával.

Melyik karunk képzési kínálatában található?
Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar (EKE-AVK)

A felsőoktatási szakképzés célja
A képzés célja olyan szakképzettség elérésének biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövények Magyarországon termeszthető fajainak termesztéstechnológiáit megvalósítani, azt fejleszteni, a vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtését megvalósítani, az egyes munkafolyamatokat megtervezni és azokat irányítani, az ökológiai adottságoknak megfelelően a termesztéstechnológia elemeit (biológiai, agrotechnikai) összehangolni és adaptálni. Jártas a feldolgozás módjaiban, a minőségi követelmények előírásaiban és a forgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit, rendelkezik az ehhez szükséges gyógynövény- és drogismerettel. Képes a kis- és középüzemekben korszerű irányítói és vezetői tevékenységre.

A szakképzettség oklevélben történő megjelölése:
felsőfokú gyógynövény technológus (Medicinal Plant Technologist)

A képzési idő félévekben: 4 félév
3 félév elméleti képzés és az elméleti képzéshez kapcsolódó gyakorlati képzés + 1 félév összefüggő szakmai gyakorlat.

A képzés helyszíne:
- Gyöngyös (nappali, levelező)

A képzés az egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán történik, amely gyönyörű környezetben, a Mátra kapujában található. A város közlekedési lehetőségei kiválóak, Budapestről könnyen megközelíthető. A campus modern oktatási infrastruktúrával rendelkezik, épületei igényesen parkosított környezetben helyezkednek el.

Finanszírozási forma:
- magyar állami ösztöndíjas (nappali, levelező)
- önköltséges (nappali, levelező)

Az önköltség mértéke 2020-ban:
- nappali tagozaton: 200.000,- Ft/félév
- levelező tagozaton: 180.000,- Ft/félév

Nyelvvizsga-követelmény: nincs

Mit fogsz tanulni?
A képzési program modulokra tagolódik. A közös kompetencia modulon belül munkaerő-piaci ismereteket, idegen nyelvet, szakmai információfeldolgozási ismereteket és kommunikációs ismereteket tanulhatsz. Az agrárképzési terület szerinti közös modul tantárgyai az alapvető, ill. legfontosabb természettudományi, műszaki, mezőgazdasági, jogi alapismereteket ölelik fel. A képzés döntő részét a szakképzési modul teszi ki, ahol elsajátíthatod a gyógynövényágazathoz kapcsolódó általános és technológiai ismereteket (gyógynövény- és drogismeret, gyógy- és fűszernövények termesztése, vadon termő gyógynövények gyűjtése, gyógy- és fűszernövények feldolgozása, minősítése, fitoterápia), továbbá a gazdálkodást megalapozó és segítő vállalkozási, marketing, üzemszervezési és projekt készítési ismereteket.

A képzésben fontosnak tartjuk a mezőgazdasági ill. kertészeti termesztés és termékelőállítás diverzifikációját elősegítendő ismeretek (növénytermesztés, kertészet, ökológiai termesztés és termékelőállítás, élelmiszertechnológia és -biztonság) oktatását.

A képzési időn belül kiemelt szerepet kap a gyakorlati ismeretek, készségek megszerzése, ezért a gazdasági gyakorlat, a nyári gyakorlat és az összefüggő szakmai gyakorlat szintén szerves részét képezik a szak képzési programjának. Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama a 4. félévben teljes idejű (nappali) képzésben: egy félév, legalább 560 óra, amely az agrártermelés sajátosságai miatt megosztható, de legalább öthetes összefüggő szakmai gyakorlatot kell külső szakmai gyakorlóhelyen teljesíteni. Részidős (levelező) képzésben a szakmai gyakorlat hat hét (ebből összefüggő három hét), legalább 240 óra.

A nyári gyakorlat és az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése történhet az ágazat területén tevékenykedő bármely cégnél, vállalkozásnál, egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél. Emellett egyetemünk az alábbi szakmai gyakorlóhelyek szándéknyilatkozatával rendelkezik:


- Gyógynövénykutató Intézet Kft., Budakalász
- "Halasági-Csibi" Egyesület Orotva, Hargita megye, Románia
- Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság, Pannonhalma
- Palánta-Plus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Szolnok
- Pharmaherb Kft., Budapest
- Sudár Birtok Győrújfalu
- Szabó György egyéni vállalkozó, Bükkszentkereszt
- Székely Herbárium Egyesület Kisgalambfalva, Hargita megye, Románia
- Transylvanian Teas & Spices Srl-D, Szentábrahám, Hargita megye, Románia
- Zöldpont '98 Kertészeti Termelő és Kereskedelmi Kft., Albertirsa

Mit csinálhatsz a végzettséggel?
Elsősorban családi gazdaságokban, egyéni és társas vállalkozásokban kamatoztathatod a tudásod, vagy a kapcsolódó kis- és középüzemekben irányítói és vezetői munkakörben vállalhatsz munkát. A képzésben elsajátított ismeretek hatékonyan segíthetik a természetgyógyászat, turizmus, gyógytermékeket gyártó vállalkozások, egészségmegőrző wellness szolgáltatás területén dolgozók munkáját.


Konzultációs rend levelező tagozaton:
A levelező munkarendű képzésben a hallgatók tanóráira félévenként általában 8 alkalommal pénteki és/vagy szombati napokon kerül sor.

Amit még a szakról tudni érdemes

A jelentkezés feltétele érettségi bizonyítvány, felvételi vizsgát nem kell tenni.
A szakra történő jelentkezésnek nem feltétele az emelt szintű érettségi vizsga.

A felsőoktatási felvételi eljárás előírásai szerinti pontszámításra lehetőség van a középiskolai megfelelő év végi ill. érettségi eredményekből. Pontszámítás történhet továbbá bármely tudományterületen szerzett főiskolai vagy egyetemi oklevél minősítése alapján is. Mindkét esetben az esetleges többletpontok jóváírásával.

Ha a későbbiekben tanulmányaid folytatását tervezed, lehetőséged van a felsőoktatási szakképzésben teljesített tárgyaid egy részének az alapképzésben - kertészmérnöki, mezőgazdasági mérnöki, vidékfejlesztési agrármérnöki (BSc) - történő beszámítására. A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén legalább 30 kreditet kell beszámítani, de ez a Kertészmérnöki (BSc) alapképzési szakon akár a teljesített kreditek 75%-a, azaz 90 kredit is lehet.

Kapcsolódó öntevékeny körünk: Gyógynövény Klub

Kollégiumi elhelyezés:
Kollégiumi elhelyezést minden nappali tagozatos munkarendre felvételt nyert hallgatónk részére tudunk biztosítani.
Levelező tagozatos hallgatóink kedvezményes hallgatói térítéssel igényelhetnek szálláslehetőséget.
A kollégiumról bővebben ide kattintva lehet tájékozódni.

Felvételi tájékoztatók:

2020. február 1. (szombat) 10 óra
2020. február 8. (szombat) 12 óra

A rendezvények helyszíne:
Gyöngyösi Károly Róbert Campus
3200 Gyöngyös, Mátrai út 36.

A jelentkezés módja:
A jelentkezésre a felsőoktatási felvételi eljárás előírásai vonatkoznak, a jelentkezésre elektronikus úton, a www.felvi.hu oldalon keresztül van lehetőség. Jelentkezési határidő: 2020. február 15.

A szakról és a felvételi eljárásról további tájékoztatás kérhető:

Lakatos Márk mesteroktató, szakfelelős
E-mail: lakatos.mark@uni-eszterhazy.hu
Tel: 70/772-2222

 

 

Akár százezer forintos ösztöndíj

Nálunk igazán érdemes jól tanulni, hiszen minden alapszak legjobb tanulmányi teljesítményét nyújtó hallgatója 100 ezer forintos havi tanulmányi ösztöndíjban részesül.

Több mint 100 képzés

Sok lehetőségünk van számodra! Tanulmányozd honlapunkat, hogy képzéseink között megtaláld az igazit.

Laptop program

Az intézmény képzéstámogató szolgáltatásainak egyike a hallgatói laptop program, amelyben hallgatóinkat "saját" notebookkal látjuk el! A feltételekről beiratkozást követően tájékozódhatsz!

Mi leszel?

Pályaorientációs tanácsadással segítünk, hogy a nagy kérdésre, magabiztos választ adhass!

Kövess minket