Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyös

Turizmus-vendéglátás (BA) szak

Melyik karunk képzési kínálatában található?
Gazdaság és Társadalomtudományi Kar (EKE-GTK)

Mit fogsz tanulni?

Te akkor találkozol az emberekkel, amikor szabadidejük van az élményszerzésre, pihenésre. Az önmagunkra fordítható idő általában kevés, így nagyon értékes. Egy jó vendéglátó észrevétlenül otthonosságot teremt bárhol a világban.

A világ körülöttünk van!

A gazdaságtudományi képzési területhez tartozó turizmus-vendéglátás szakon a közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek (köztük a matematika, statisztika, informatika, mikro- és makroökonómia, nemzetközi gazdaságtan, pénzügytan, vállalati gazdaságtan, gazdasági jog, marketing, számvitel, menedzsment, üzleti kommunikáció, szaknyelv, környezet-gazdaságtan, alapozó üzleti ismeretkörök) mellett     társadalomtudományi alapismereteket (európai uniós, általános és gazdasági jogi ismereteket, gazdaságtörténetet, szociológiát, pszichológiát és filozófiát, valamint  a szakhoz tartozó tárgyakat (köztük turisztikai alapozó tárgyakat, turisztikai- és vendéglátó marketinget, utazási- és vendéglátó jogot, turisztikai termékfejlesztést, utazásszervezést, vendéglátó- és szállodai ismereteket), és idegennyelvet fogsz tanulni.

A hatodik félévben öt specializáció közül választhatsz, ezek: borturizmus, egészségturizmus-rekreáció, lovas turizmus, természeti- és vidéki turizmus, valamint vendéglátás menedzsment.

A szakon teljes idejű képzésben 600 óra szakmai gyakorlat kötelező, szakmai partnereinknél, egyetemünk tanszállodáiban vagy akár külföldön is teljesíthetsz. Részidős (levelező) képzésben egybefüggő 240 óra szakmai gyakorlatot kell teljesítened.

Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:
- végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat
- szakképzettség: közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése (Economist in Tourism and Catering)

Választható specializáció:
borturizmus, kulturális és vallási, sportturizmus, természeti és vidéki turizmus, vendéglátás menedzsment
Angol nyelvű képzésben: természeti és aktív turizmus

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?

Turizmus–vendéglátás alapképzési szakos közgazdászként szállást és egyéb szolgáltatásokat fogsz nyújtani a vendégeknek. A munkád során utazásokat szervezel, turisztikai tevékenységeket koordinálsz. Szálláshelyeket keresel, szervezel le és értékesítesz, foglalásokat intézel. Helyi turisztikai információk szervezése és nyújtása is a feladataid közé tartozik majd. Munkád része lesz továbbá a szálláshelyeken, turisztikai-, sport-, művelődési intézményekben szolgáltatások és rendezvények szervezése, irányítása. Kreativitást,  és idegennyelv-ismeretet is igényel a kiemelt ügyfelekkel való kapcsolattartás és irodák, külföldi érdekeltségek létrehozása. Kevésbé látványos feladatod lesz a biztonsági intézkedések felügyelete, a könyvelési- és beszerzési tevékenységek elvégzése, költségvetés készítés, beszámolók, javaslatok kidolgozása, vagy a prezentációkészítés.

A diploma megszerzését követően betölthető, jellemző munkakörök:

turisztikai referensutazási referensértékesítési- és marketig menedzserelemző, szaktanácsadórecepciós, vagy akár Front Office menedzser, vendéglátó egység/szervezet munkatársa, vagy akár vezetője, rendezvényszervező

Tevékenységedet szállodákban és más szálláshelyeken, vendéglátó vállalkozásoknál, utazásszervezőknél- és közvetítőknél, nemzeti parkoknál, rendezvényszervező cégeknél, bor-, és lovas szolgáltatóknál, minisztériumokban, szakhatóságoknál, önkormányzatoknál, Turisztikai Desztinációs Menedzsent (TDM) szervezeteknél, a kulturális örökség védelem intézményeiben, vagy közlekedési (légi-, hajós- vagy vasúti) társaságoknál is végezheted.

Amit még a turizmus- vendéglátás BA szakról tudni érdemes:

Képzési idő: 8 félév

Választható finanszírozási forma:

- magyar állami ösztöndíjas (nappali, levelező)
- önköltséges (nappali, levelező)

Az önköltség mértéke 2020-ban:

- nappali tagozaton: 220.000,- Ft/ félév
- levelező tagozaton: 200.000.- Ft/félév
Angol nyelvű képzés nappali tagozaton: 350.000,- Ft/ félév

Duális képzés

A szak duális képzésként is végezhető nappali tagozaton.

A képzés helyszíne: Gyöngyös

Nyelvvizsga követelmény:

Az alapfokozat megszerzéséhez két idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú, a képzési területnek megfelelő szaknyelvi nyelvvizsga vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges, amelyek közül az egyik nyelvvizsga államilag elismert, felsőfokú (C1), komplex típusú általános nyelvvizsgával kiváltható.

Továbbtanulás:
A Turizmus-vendéglátás alapszakra elsősorban az üzleti képzési ág mesterszakjai (köztük a Gyöngyösi Campusunkon működő Turizmus-menedzsment, valamint a Regionális és környezeti gazdaságtan, a Marketing, a Master of Business Administration) építhetők.

Kollégiumi elhelyezés:
Kollégiumi elhelyezést minden nappali tagozatos munkarendre felvételt nyert hallgató részére tudunk biztosítani. Levelező tagozatos hallgatóink kedvezményes hallgatói térítéssel igényelhetnek szálláslehetőséget.
A kollégiumról bővebben ide kattintva lehet tájékozódni.

Nyílt nap és felvételi tájékoztatók:

Nyílt nap: 2020. január 20. (hétfő) 10 óra

Felvételi tájékoztatók:
2020. február 1. (szombat) 10 óra
2020. február 8. (szombat) 12 óra

A rendezvények helyszíne: Gyöngyösi Károly Róbert Campus 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36.

A szakról további tájékoztatás kérhető a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson:

Dr. Bujdosó Zoltán főiskolai tanár
Tel.: 37/518-301
E-mail: bujdoso.zoltan@uni-eszterhazy.hu 

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekben a Gyöngyösi Károly Róbert Campus Oktatási Iroda ad tájékoztatást:

Gyöngyösi Károly Róbert Campus Oktatási Iroda
Tel.: 37/518-338

E-mail gy.felvi@uni-eszterhazy.hu

 

Akár százezer forintos ösztöndíj

Nálunk igazán érdemes jól tanulni, hiszen minden alapszak legjobb tanulmányi teljesítményét nyújtó hallgatója 100 ezer forintos havi tanulmányi ösztöndíjban részesül.

Több mint 100 képzés

Sok lehetőségünk van számodra! Tanulmányozd honlapunkat, hogy képzéseink között megtaláld az igazit.

Laptop program

Az intézmény képzéstámogató szolgáltatásainak egyike a hallgatói laptop program, amelyben hallgatóinkat "saját" notebookkal látjuk el! A feltételekről beiratkozást követően tájékozódhatsz!

Mi leszel?

Pályaorientációs tanácsadással segítünk, hogy a nagy kérdésre, magabiztos választ adhass!

Kövess minket